Smarte oppskrifter

Fikenmarmelade

Så mange uker etter jul vurderer sikkert mange av dere å kaste fiknene som dere kjøpte inn til den store høytiden. Ikke gjør det, lag fikenmarmelade!

750 g tørkede fiken

5 dl eplejuice (+ 1 dl)

4 dl sukker- ikke kutt ned på mengden!!!!!!!  

 Kok opp og la småkoke i ca 50 min eller til de “blåser seg opp” og ser ut som ferske fiken.

 Ta av platen og hell i 1 dl kald eplejuice og rør. Bruk så stavmikser eller smootie maskinen din og mos til du har fått en kornete, men ikke for glatt røre. Må ikke holde på så lenge at fikenkornene går i stykker, da vil det smake bittert.

3 dl vann

20 gr Certo syltepulver

Ha alt tilbake i gryten igjen. Tilsett vann og Certo syltepulver. Rør godt mens det koker opp. La koke noen minutter. 

Hmm! Deilig på litt sofistikert brød, eller som tilbehør til noen gode oster!

Vinter er suppetid; Bortsch

Bortsch er rødbetsuppe! “Det kan da ikke være noe godt”, tenker du kanskje nå, men det er NYDELIG! Her er min oppskrift, visstnok finnes det like mange varianter av denne suppen som det finnes husmødre i tidligere Øst-Europa…

  • 1-2 løk
  • litt olivenolje
  • 1 kg rødbeter
  • 2-3 poteter
  • buljong (jeg bruker alltid Vogels buljong fra helsekost)
  • noen svarte peperkorn
  • 1-2 laurbærblad
  • 4 ss rømme eller Creme fraiche

fersk dill

Hakk løk og ha i en gryte med olje. Løken skal bli blank på middels varme. Ikke la løken bli brun. Rødbeter og gulrot skrelles og haes i biter (like store terninger). Dette har du i gryta sammen med pepperkornene, laurbærblad og kraften. Kok dette i ca 30 min til bitene er møre. Fjern laurbærbladne og mos resten i en blender. Suppen får da en deilig, tykk konsistens. Server med en klatt rømme eller Creme Fraiche. Vakkert, vakkert og så en liten grønn dillkvast i det hvite.

Til alle supper er det godt med en brødbit, prøv gjerne mitt karvebrød.

Crispi duck (en “lettvint” versjon av Peking-and)

Ukens oppskrift er en av våre absolutte favoritter. Noen av dere har kanskje laget Pekingand før og vet at det er en tidkrevende prosess, men absolutt er verdt det for den fantastiske matopplevelsen. 

Men: det finnes en enkel måte å gjøre det på. Ole Johnny Eikefjords kokebok “Gourmet for folket” fra 2008 gjør oss alle til mesterkokker! Her kommer hans geniale oppskrift på Crispi Duck (fritt memorert og med noen egne innslag..):

INGREDIENSER:

  • 1-2 andebryst
  • Hoisin saus
  • Søt Soya saus
  • Edikk
  • Mango Chutney
  • Sukker
  • Soya olje
  • Hvetemel
  • Salt
  • Pepper
  • Sesamolje
  • Varmt/kokende vann
  • Vårløk
  • Agurk

FREMGANGSMÅTE:

Kjøtt: Separer skinnet fra fileten (dette kan du sprøsteke i etterkant om ønskelig og servere sammen med resten av kjøttet). Skjær andebrystfileten i tynne strimler (desto tynnere strimer, jo mer crispi blir kjøttet). Kok så strimlene i en gryte med 1 liter vann, 1/2 dl hoisinsaus, litt søt soyasaus, salt og pepper  i ca 45 min. Hell av væsken og legg kjøttet på litt husholdningspapir for å renne av.  Når det nærmer seg servering, stek strimlene i rikelig med soyaolje (ca 1 dl til 2 fileter, stek gjerne kjøttet i flere omganger) til de blir crispi.

Lefser: Bland hvetemel og varmt/kokende vann og kna til en glatt deig. La deigen hvile i ca 20 minutter på et kjølig sted. Kjevle ut tynne lefser (man skal nesten se gjennom dem) eller bruk en tortillapresse. Smør den ene siden av lefsene med et tynt lag sesamolje og legg dem sammen to og to (oljesidene mot hverandre). Stek så den doble lefsen på de tørre sidene til de begynner å “boble” og lefsene har fått farge på den tørre siden. Separer så lefsene og brett dem i to (oljesiden inn) og legg dem i en rist/dørslag over et vannbad. Lefsene dampes til resten av maten er klar (minimum 10 min – men kan stå lenger)  Man kan også kjøpe ferdige asialefser, men vi er definitivt tilhengere av å lage disse fra bunnen! 

Saus: Bland ca 1 dl hoisin saus, 1/2 dl mangochutney, 1/2 dl søt soyasaus samt litt edikk og sukker (etter smak) i en liten kasserolle. La koke ca 5-10 minutter.

Grønnsaker: Skjær agurk og vårløk i tynne strimler

Fordel kjøtt, grønnsaker og litt saus på lefsene, brett sammen og nyt! Kan gjerne serveres med god jasminris eller råris.

Billige “pinjekjerner”

Pinjekjerner er så deilig både som snacks og som tilbehør til salater og masse andre retter. Synes pinjekjernene er litt dyre, så jeg har eksperimentert med solsikkekjerner istedet. Smaken er ganske lik, litt mindre mektig på solsikkekjernene, men du får en herlig nøtteaktig smak på begge. Jeg tørr-rister dem i stekepannen, her må du passe på som en smed, på noen få sekunder går de fra å være gulhvite til å anta forskjellige nyanser av brunt. Og det er varmen som får fram de gode smakene i kjernene. Salter dem forsiktig med litt Maldon salt. Deilig i en skål som snacks, eller som tilbehør/garnityr i maten.

Gresk, sunn dessert med yoghurt og nøtter

Denne desserten er så enkel og grei, og helt nydelig. Kan prøves ut på hytta i påsken!

  • Yoghurt naturell (eventuelt tyrkisk yoghurt som er litt tykkere på konsistens)
  • Pistasjenøtter eller valnøtter
  • Flytende honning, gjerne akaziehonning

Lages ferdig i dessertglass, ellers så kan gjestene forsyne seg selv av litt yoghurt nederst i glasset,  ha litt pinjekjerner uten skall oppå der. Pynt med en liten krusedull av flytende honning, mengde etter smak. Desserten er sunn pga kombinasjonen av nøtter og naturell yoghurt. Pluss for å bruke naturlig honning som søtningskilde istedet for sukker, pent er det også!

Guacemole, så blir det tacofest!

Guacemole er prikken over i`en når man spiser taco! Noen lager den med vårløk, noen med gul løk, men jeg synes det holder med et par fedd hvitløk.

  • 2 modne avocado
  • 2 tomater i biter
  • 2 ts sitronsaft
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss koriander
  • litt salt, jeg bruker Herbamare Spicy Pikant fra Vogel for en touch chili…

Liker at guacemolen har litt biter av avocdao i seg, derfor lager jeg den helst med gaffel. For en helt jevn konsistens bruker du blender.

Dette er et sunt tilbehør til tacomåltidet. Avocado er rik på gode fettsyrer, dessuten har hvitløken også mange helsefremmende egenskaper. Det morsomme er at mange tror guacemole er vanskelig å lage, men det tar deg 10 minutter!

 

Hjemmelaget tacokrydder!

Taco er typisk fredagskos for mange, men vet du egentlig hva du spiser? Hel- og halvfabrikata som tacoskjell, tortillas, tacosaus og tacokrydder inneholder til stor del ulike tilsetningstoffer og smaksforsterkere. Lager du heller maten fra bunnen av har du god oversikt over hva du putter i munnen. Hvorfor kjøpe tacomix i butikken når man enkelt kan lage sitt eget tacokrydder hjemme, helt uten tilsetningstoffer?

Her er vår beste oppskrift på hjemmelaget tacokrydder:

  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss chilipulver
  • 1 ss spisskummin
  • 2 ts hvitløkspulver
  • 2 ts koriander
  • 1 ts chiliflak (knuste)
  • 1 ts cayennepepper
  • 2 ts havsalt
  • 1 ts sort pepper

Brun kjøttdeigen. Tilsett så krydderet og litt vann slik at det får koke inn. Voila!

 Nydelig hjemmelaget SALSA

Denne salsaoppskriften passer perfekt til taco – en sunn og god erstatning til tacosausen i butikk.

  • 5 klasetomater, i små terninger/evt. hermetiske tomater
  • 1 liten rødløk, i små terninger
  • ca 1/2 rød chili, finhakket
  • litt Jalepeno
  • litt koriander, grovhakket
  • 1/2-1 lime, saften
  • 1 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk
  • salt og pepper

Kjør alt i en foodprosesser/blender. Voila!

Kan godt stå en uke i kjøleskap.

Hjemmelagde tortillas

1. Med masa harina (vår favoritt)

INGREDIENSER:

  • 275 g masa harina (meksikansk maismel – fåes kjøpt på større innvandrerbutikker) 
  • 2,5 – 3,5 dl vann  
  • Liten plastpose skåret opp og delt i to 
  • (Tortillapresse – for de ekstra avanserte ) 

FREMGANGSMÅTE: Ha masa harina melet i en bolle og rør inn 2,5 dl vann. Tilsett mer vann hvis deigen blir for tørr. Dekk med et håndkle og sett til side i 15 minutter. Forvarm stekeovnen til 150 C. Åpne tortillapressen og dekk til begge sider med plastflakene. Varm opp en flat stekepanne. Kna deigen lett og form den til 14 kuler. Legg en kule i pressen og press toppen hardt ned for å flate ut deigen til en runding. Åpne pressen. Riv av det øverste plastflaket og løft tortillaen med plasten under. Snu den i håndflaten så plasten er øverst. Riv av plasten og la tortillaen gli ned i den varme stekepannen. Stek omtrent 1 minutt, eller til kantene begynner å krølle seg. Snu og stek i 1 minutt til. Pakk i folie og hold varm. Har du ingen tortillapresse kan du kjevle ut deigen i litt ekstra mel. Men lager du taco ofte er det vel verdt investeringen

2. Hvetetortillas (når du ikke får tak i  masa harina)

INGREDIENSER:

  • 225 gr hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ss vegetabilsk olje
  • 1,2 dl vann

FREMGANGSMÅTE:  Sikt melet og saltet i en bolle. Gni inn oljen med fingrene. Tilsett vannet litt av gangen til en myk deig. Kna deigen og dekk bollen med et håndkle. La hvile i 15 minutter. Del deigen i 14 deler og trill dem til små baller. Kjevle ut etter tur på et underlag du har strødd med litt mel. Kjevle til sirkler på ca 15 cm. Stek tortillaene på middels varme på hver side. De skal ha en anelse farge på undersiden. Ikke bruk fett til stekingen. Pakk de ferdige tortillaene i folie og hold dem varme i ovnen.  

Tortillas kan også fryses og brukes ved en senere anledning.

Grønn pesto

Har delt med dere min oppskrift på tomatpesto. I ettermiddag skal du kjøpe en potte fersk basilikum og en liten bunt med kruspersille. Så går du hjem, ( for de andre ingrediensene tror jeg du har i huset) og lager grønn pesto!

25 gr pinjekjerner tørristes i stekepannen

1/2 potte med basilikum ribbes for blader

litt kruspersille

2 fedd hvitløk

en klype salt

Dette støtes med morter eller kjøres i stavmikser til en jevn konsistens.

1 1/2 dl olivenolje has i litt om litt (jo bedre olje, jo bedre smak på pestoen til slutt…)

Avslutningsvis har du i en neve med revet parmesan.

Pesto kommer fra Liguria i Italia og er nydelig som tilbehør til all italiensk mat, og alle tapas aktige retter. Jeg har brukt det til fisk, til kjøtt, på brødskiven under ost eller pølse, eller rett og slett som en enkel pastasaus.

 

Velkomstdrink med eple og kanel

Kjøp noen flasker eplesaft til helgen og lag verdens deiligste alkoholfrie velkomstdrink; varm eplesaft med kanel i. Det høres enkelt ut, og det er det og. Du gjør slik;

Varm opp eplesaft til det ryker fra kjelen.

Fyll i fine krus eller dine Irish coffee glass.

Legg litt kanel bark (ja, kanel er faktisk bark!) på toppen, lekkert å se på.

Vi lover deg at dette blir en snakkis blant store og små.

 

Alternativt foccaciabrød med rug og karve

Dette brødet er det perfekte tilbehør til en deilig vintersuppe eller som overraskelse på en buffet. Mye karve som du ser, så det må du like 🙂

  • 10 dl rugmel
  • 5 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 4 ss karve
  • 100 gr kaldt smør i terninger
  • 4-5 dl revet ost
  • 4-5 dl kulturmelk eller kefir

Det tørre blandes, smuldre i smør, bland inn resten. Brødet trenger ikke heves eller eltes. Smør en langpanne og trykk ut deigen. Pensle med en blanding av 1 egg og litt salt og karve.

Brødet steker du på midterste rille i 15 min, 225-250 grader.

Jeg lover deg at du ikke har smakt maken til brød!

God fredag fra Lene som mener dette brødet er sunt med sin lave glykemiske indeks og masse karve som er bra for fordøyelsen.

Sunne brownies eller muffins

Etter jobb i dag skal jeg hjem og eksperimentere på kjøkkenet. Fant en oppskrift i Kamille på energibarer/brownies som jeg tror kan gjøre seg i mine nyinnkjøpte muffinsformer. Alt står klart på kjøkkenbenken, bortsett fra egg… Jeg skal bruke frokostblanding fra Atkins, liker den godt selv, spent på hvordan den vil gjøre seg i disse småkakene!

3 dl frokostblanding

6 ts brunt sukker

2 egg (et helt + bare hviten)

6 ss peanøtt smør romtemperert (jeg bruker økologisk)

30 gr kokesjokolade

Sett ovnen på 160 grader, ha frokostblandingen, peanøttsmøret og sukkeret i en bolle. Tilsett et helt egg og bare hviten fra  det andre. Hakk sjokoladen og ha den i bollen, rør raskt rundt. Form små barer som du trykker ned med stekespaden eller  ha røren i muffinsformer. Stek dem i ovnene i 20-25 min. Avkjøl!

Noen fristelser i livet må man bare gi etter for, mener jeg! Dette er sunne fristelser med brunt sukker, mørk sjokolade og proteinrik frokostblanding…

 

Mari Sofies spicy gresskarsuppe

Denne suppen er fantastisk god – og perfekt til mørke høstkvelder. Det nærmer seg også Halloween – så da har man noe nyttig å bruke innholdet i gresskaret til også!

INGREDIENSER 4 pers.:

  • 1 liten løk
  • 1 fedd hvitløk
  • Olivenolje
  • 2 gulrøtter
  • 1 hel chili
  • 1/2-1 liter gresskarkjøtt i terninger
  • 1 ss økologisk urtebuljong fra A.Vogel (finnes i helsekost)
  • 1/2 liter vann
  • 2 ss appelsinjuice
  • Matfløte
  • evt. litt rømme

Hakk gulrøtter, løk og hvitløk i små biter og fres i litt olivenolje til det blir gyldent. Tilsett så gresskar (terninger fra kjøttet – frøene skraper du ut), finhakket chili, vann og buljong. La koke til gresskaret er mørt. Kjør alt sammen i stavmikser. Kok opp igjen, tilsett appelsinjuice og spe på med litt matfløte og evt litt mer vann hvis suppen er for tjukk. La suppen småkoke i 5 minutter.

Rør gjerne inn litt rømme på toppen før du serverer. Voila!

Dette er en veldig næringsrik suppe.  Gresskar er kalorifattig, inneholder kostfiber og  inneholder også betakaroten som gir A-vitaminer. Gulrot er også rik på betakaroten. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber. Kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene. Chili er godt for fordøyelsen.

Om du vil  kan du droppe fløte og rømme, den smaker fantastisk likeve

 

Sunt fikenbrød med nøttemiks

Vi har prøvd ut en oppskrift fra boken “Spis deg yngre” skrevet av Thorbjørg Hafsteinsdottir. Dette formelig smelter i munnen

125 g hasselnøtter

125 g mandler

2 poser fiken delight

3 egg

40 g kokosolje

40 g valnøttolje

100 g risflak

4 ts støtt ingefærrot

1 ts støtt allehånde

1/2 ts vaniljepulver

2 ts vinsteinbakepulver

Formvarm stekeovnen til 180 grader.

Ha nøtter og mandler i en kjøkkenmaskin med kniv og grovhakk dem – det går fort. Sett det til side.

Ha fiken, egg og olje i kjøkkenmaskinen. Kjør til det blir en deig. Rør fiken- og eggemassen inn i bollen med nøttemiks. Tilsett de øvrige ingrediensene. Bland til det blir en tykk deig.

Smør en brødform, eller kle den med bakepapir for å sikre at deigen ikke setter seg fast. Stek brødet midt i ovnen i 45 – 50 minutter, eller til det er gyldent og sprøtt.

 

Lindas sunne høstsuppe

Nå begynner den friske, rene høstluften å komme, og hva er vel ikke bedre enn en    litt sterk og god suppe å varme seg på etter en tur i skogen. Her er en av mine favoritter:

2 fedd hvitløk                            

1 chili

grønn curry pasta

2 – 3 teskjeer grønnsaksbuljong (jeg bruker Vogel sin)

1 ss fiskesaus

1 boks kokos melk

1 kopp vann

1 løk

2 gulrøtter (skjært i strimler)

ca 8 sjampinjonger

2 stk kyllingfileter

Surr først hvitløken, chili og currypasta i litt olje, tilsett så alt det andre utenom kyllingfiletene. La dette varmes under lokk på middels varme i ca 20 min, tilsett kyllingen til slutt, vent noen minutter så kan du spise og kose deg

 

Tomatpesto – godt til nesten alt

Nå har jeg laget tomatpesto to ganger på kort tid og gjort en oppdagelse som jeg vil dele med dere; bruk soltørkede tomater fra boks, heller en soltørkede tomater på pose.

 Med de som ligger på olje blir pestoen finere i konsistens. Jeg bruker:

100 gram soltørkede tomater

100 gram reven parmasan

en god neve tørristede pinjekjerner

en god neve ferske basilkumblader

litt havsalt eller Maldon salt

1-2 fedd hvitløk

god olivenolje

Dette mikses sammen med stavmikser. Tilsett olivenolje litt og litt til du får en passe konsistens. Om du ikke spiser opp alt vil tomatpestoen tørke litt inn, derfor er det lurt å tilsette litt olivenolje for å få en mer flytende konsistens. Dette er godt på brød, på fisk, på grønnsaker, på pasta, på fisk… Tror det passer til alt bortsett fra is

Dette er et sunt alternativ fordi det er hjemmelaget og inneholder de riktige fettkildene fra pinjekjerner og god olivenolje!

Lene

Deilig sommersalat

Det er fortsatt sommer, og om sommeren er det alltid godt med innholdsrike salater, her er det jo egentlig bare fantasien som kan stoppe deg

Men her kommer en av mine favorittter:

ruccolasalat

spinat

cherrytomater

sukkererter

ristede pinjekjerner

avokado

babymais

fetaost

kalkun eller kylling

hakkede friske urter (f.eks.timian, dill eller sitronmelisse)

Her er det bare å ta en “dæjs” av hver av ingrediensene, litt avhengig av hvor mange som skal spise og hva du liker best. En god dressing får du ved å blande olivenolje med balsamico, hvitløk og litt dijonsennep (forsiktig, for den er sterk).

God sommerdag

 

Knekkebrød

3,5 dl sammalt rug

3,5 dl havregryn

1,5 dl sesamfrø

2 dl solsikkefrø

1 dl linfrø

1 dl kli

1 dl valnøtter

1 ts salt

1 ts honning

7 dl vann

Putt alle ingrediensene utenom honning og vann i en kjøkkenmaskin. Bland så honning og vann og hell dette oppi sammen med resten av ingrediensene. Bland dette godt sammen.

Fordel deige utover to stekebrett slik at den fyller hele brettet. La dette stå i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Ta det ut av ovnen og del de to store knekkebrødene i passe knekkebrødstørrelser med for eksempel en pizzaskjærer.  Sett tilbake i ovnen og la steke i 30 minutter.

Legg så knekkebrødene på rist og sett i ovnen med døren litt åpen i ca 15 minutter og VIPS du får sprø, harde knekkebrød 🙂

Salmalaks med ponzu-saus

En frisk og sunn sommerrett som passer som forrett, snacks eller et mindre måltid er Salmalaks med ponzu-saus. Og sunt er det også! Laks inneholder mye Omega-3-fettsyrer, som er gunstige for hjertet, og den er rik på de fettløselige vitaminene A og D. Så det er bare å hive innpå. Salmalaks kan trygt serveres rå. De hygieniske forutsetningene som ligger til grunn for produktet Salma gir fisken en garanti om at den kan spises rå innenfor holdbarhetstiden. Salmalaks har ferskhetsgaranti og fra laksen svømmer i sjøen til den er ferdig pakket, skal det ta maksimalt fire timer, ifølge produsenten. Det kjennes på smaken! 

INGREDIENSER

  • Et passe stykke Salmalaks
  • Sesamfrø
  • Pepperrot
  • Vårløk

Ponzu-saus:

  • 1/3 kopp soya saus
  • 1/4 kopp presset sitronsaft 
  • 1 ss riseddik
  • 1/3 kopp dashi (japansk suppebuljong)

Tilbered dashibuljongen. Bland i soya saus, sitronsaft og eddik. Legg skiver med salmalaks på en tallerken og hell over blandingen. Dander med strimlet pepperrot, hakket vårløk og strø over sesamfrø. Utrolig enkelt og veldig, veldig godt. VI ANBEFALER!

🙂

Zambroza-smoothie

Det er viktig å få i seg et bredt spekter av forskjellige typer antioksidanter hver dag. For den beste starten på dagen og masse forskjellige typer antioksidanter kombinert med fiber og proteiner anbefaler vi ZambrozaSmoothie! Veldig sunt – veldig enkelt – og veldig godt!

Smoothie for 2 personer:

  • 60ml Zambroza (100% naturlig konsentrat av ulike typer frukt og bær)
  • 150g frosne bær
  • 1 banan
  • 50g müsli
  • 3 dl vaniljeyoghurt

Kjør alt sammen i en blender, og pynt gjerne med friske bær og f.eks. frisk mynte. For ekstra proteiner kan du også blande i et rått egg. Server umiddelbart.

I denne gode smoothien får du dobbelt opp med frukt og bær i både vanlig og konsentrert form for ekstra høyt næringsinnhold.

🙂

 

Sunn, hjemmelaget is

Ha din favoritt juice i isformer. Kutt opp melon eller bær som du putter opp i formene med juice. sett dette i fryseren noen timer. Når du tar ut isen fra formene har du deilig saftis med vakre små biter i forskjellige farger (frukt eller bær).

🙂

Den legendariske Seinfeld-suppen! NO SOUP FOR YOU!!

Vi husker godt den legendariske episoden «The Soup Nazi»…Her kommer oppskriften!

Suppe som ikke er fløtebasert er et sunt måltid og alltid proppfullt av viktige næringsstoffer. Hjemmelaget suppe er lagd med kjærlighet. Suppen er òg fri for gluten om du må ta slike hensyn!

  • 1,2 l vann
  • 2 terninger kyllingbuljong
  • 2 gulrøtter, skrelt og i skiver
  • 2 poteter, skrelt og i skiver
  • 2 stilkselleri, i biter
  • 2 aubergine, skrelt og i biter
  • 2 stor gul løk i terninger
  • 1 boks mais
  • 3 ss sukker
  • 1 paprika i terninger
  • 1 boks hakket tomat
  • 4 ss pistasie nøtter
  • 4 ss usaltede cashew nøtter
  • saften av 2 sitroner
  • 4 ss hakket, fersk persille
  • 1 ss curry
  • 3 ss tandoori krydder

1. Ha alle ingredienser i en stor kjele, kok opp og la koke på svak varme i 2 1/2 time.

2. La det koke til halvparten av væsken er redusert.

3. Rør om nå og da den siste timen.

🙂

Hjemmelagede salte mandler

Disse mandlene er nydelige! Ikke verste snackset heller, mandler er rike på det sunne fettet, dessuten gir mandler kun lav blodsukker-stigning.

3 ss grovt salt løses i 2 dl varmt vann

3 dl mandler has i vannet og skal trekke i saltlaken i 4 timer.

Mandlene siles så av og tørkes i stekeovn på bakepapir på 100 gr. Snu dem et par ganger underveis. Det er en liten jobb, men du får lønn for strevet; deilige salte mandler!  

🙂

Sunn kylling i leirgryte

Vi gratulerer Inger Marie Fjell fra Hafrsfjord med seieren! Denne sunne påskeretten er utrolig lett å lage og en skikkelig smaksopplevelse! Det enkle er ofte det beste! Smakene harmonerer godt med hverandre og kyllingen blir veldig saftig.

INGREDIENSER
1 rå kylling
3 gulrøtter
1 persillerot
2 stilker stangselleri
1 pose sjalottløk
1 pk bacon (ca 100g) med minst mulig fett
 
salt, grovkverna pepper, paprikapulver, rosmarin (frisk eller tørket)
 
Legg leirgryten i vann i ca 10 min. Gni kyllingen inn med salt,pepper og paprikapulver. Skjær grønnsakene i skiver,la småløken være hel, og skjær baconet i tynne strimler. Bland grønnsakene og baconet som legges i bunnen av gryta. Legg kyllingen oppå,og strø rosmarin på toppen. Settes inn i kald ovn og skru på 175 grader. La den stå i ca 2 timer. Mens den står og godgjør seg, er det god til å ta seg en frisk tur,enten på ski eller til fots.
 
Foruten magert og proteinrikt kjøtt fra kylling inneholder denne retten flere næringsrike grønnsaker. Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår, kalium, jern og masse fiber. Persillerot inneholder A- og C-vitaminer, jern og en del kalium. Stangselleri er kalorifattig, men inneholder mye kalium. Det inneholder også noe vitamin B og C, og mineralene kalsium, fosfor og magnesium. Selleri har fra gammelt av vært benyttet som medisinsk urt, og hevdes å ha god effekt på fordøyelsen.

Retten nytes med baguetter. Velbekomme!

 

Sunn fruktdessert

Denne sunne fruktsalaten kan lages med de fleste typer frukt og bær. Forslag til ingredienser:

  • Mango
  • Fersk ananas
  • Pære
  • Appelsin
  • Cantaloupemelon (den orange typen)
  • Bringebær (eller jordbær)
  • Kiwi
  • Premium sjokolade (helst 87% kakao, evt 70%)
  • Nøtter (cashew)
  • yoghurt naturell

Skjær frukten i biter. Dandere frukten jevnt på tallerken. Legg 3 – 4 ss Naturell Yoghurt over frukten midt på. Strø over hakkede nøtter og sjokolade. Utrolig enkelt og veldig, veldig godt!

Vi trekker frem noen ekstra positive ingredienser fra denne desserten; Mango er meget rik på A-vitaminer og inneholder dessuten en del C-vitaminer og mineraler. Kiwi er en antioksidantbombe pga sitt høye C – vitamininnhold. Mørk sjokolade er også meget rik på antioksidanter. Cashew nøtter er rike på gode fettsyrer. Mer om næringsinnholdet i ulike typer frukt og bær kan du lese på www.frukt.no.

Lene og Linda

🙂

Styrkedrikk for immunforsvaret

Vi har fått Skandinavias absolutt beste bartender, Silje Takle, til å utvikle en forfriskende sunn oppskrift, full av antioksidanter. Velbekomme!

Zambroza Ingefær

Ingredienser:

Ingefær (ca en tommelnegl, 1 cm i diameter – helst rive den, men kan og snitte og mødle)
Mynte (ca 6-8 blad)
2 ts sukker
2 cl Sitronsaft  
4 cl Zambroza
Bon Aqua (naturell) – ca 2 cl
Knust is
 

Fremgangsmåte:

Mos ingefær, mynte og sukker
Fyll opp glasset med knust is.
Ha over sitronsaft, Zambroza – ha dette i etter isen, det gjør det lettere å røre drinken.
Rør drinken godt – slik at du får blandet opp ingefær og mynte.
Etterfyll med is etter behov – isen skal vere opp til kanten.
Topp med Bon Aqua.
Pynt gjerne drinken med mynteblad

Zambroza får du kjøpt i alle landets helsekostbutikker.

| Mer

13 kommentarer til Smarte oppskrifter

Gi en kommentar